domov
kontakt
Facebook
RSS
  • Vabimo vas...

    ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

    Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika



  • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

    Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

    Objavljeno: 22.06.2017
  • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

    Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

    Objavljeno: 16.06.2017
  • Filipini - spregledani biser v Tihem oceanu

    Filipini so z več kot 7000 otoki odmaknjeni od ponorelega sveta. S svojo nedolžnostjo in nevsiljivostjo ponujajo obiskovalcu vrnitev k svojemu bistvu, ko človeku obstoja še ni bilo potrebno dokazovati v smislu denarja ali materialnih dobrin.

    Objavljeno: 06.06.2017
  • Portreti z Balija - Fotoreportaža

    Bali, rajski Bali. Pa je res? Seveda je. Samo ne mislite, da Bali pomeni samo rajske plaže. Nudi tudi vse drugo, predvsem pa nekaj, kar smo pri nas že pozabili. Nasmeh, ki vas čaka povsod. Predlagam vam, da pojdite stran od turističnih destinacij in se prepustite domačinom.

    Objavljeno: 10.04.2017
Strani:
A A A

Durian, za nekatere naj sadež na svetu

Avtor:Matjaž Intihar



S hitro povezavo si lahko video ogledate v HD ločljivosti 720 točk. Prestavite ločljivost 360 ali 480 točk na 720HD.

Potovanja v druge dežele nam dajo veliko možnosti spoznavanja česa novega. Tudi pri hrani ni nič drugače. Pred kratkim sem opisal čaj iz riža (Rižev čaj).
Tokrat predstavljam sadež, ki nam Evropejcem buri nemalo dvomov ali odobravanj. Durian je sadež, ki ima v Aziji posebno mesto. Mnogi ga imajo za naj sadež na svetu. Kot pri vsaki drugi hrani pa imamo tudi tu lahko možnost  strinjanja ali dvoma. Durian ima samosvoj okus, predvsem pa vonj. In prav vonj nas lahko hitro odvrne od ideje, da bi sadež poskusili, oziroma se strinjali s tem, da je to odličen sadež.
Ste vedeli, da je to sadež, ki si ga nihče ne želi imeti v avtu ali doma v kuhinji. Na avtobus, vlak, avion v hotel ali druge prostore kjer je več ljudi ga ne boste mogli odnesti. Ima tako specifičen in močan vonj, da ga prodajajo in jedo na ulici.
Ko sadež odpremo je v njemu več plasti in manjših skoraj belih sadežev.
Kdor se upre vonju in sadež želi poskusiti, ga najprej zmoti mehak, kremast otip med prsti. Sadež se na njih kar lepi in prsti se zaradi mehkosti sadeža počasi vpijajo v njega.
Napačno je sadež gristi. Najbolje ga je celega dati v usta in odsesati peško. Peška ni trda, ampak mehka.
Durian je potrebno poskusiti večkrat. Šele takrat dobimo občutek za njegov pravi okus, saj vonj prezremo. Ja človeški čuti so raznoliki. Različni smo si in pri sadežu Durian je to še kako očitno. Do sedaj sem že peljal kar nekaj skupin na poizkus tega sadeža. Že na začetku je lahko odpor ali ljubezen do njega takoj opazna, kar je opazno tudi v zgornjem videu. Čeprav marsikdo predvsem zaradi vonja in predsodkov izpljune sadež in z grimaso na obrazu pokaže, da mu Durian ni všeč, pa si prste na katerih ostane kremasti del sadeža vsak poliže.

Kdor pa Durian poizkusi večkrat, ta ga vzljubi.
Še opozorilo. Na ulici se kupi cel Durian. Ko vam ga odprejo je razdeljen na več plasti in delov. Še celo v plasti, ki jo imamo v roki in mislimo, da smo že vse pojedli se pod novo povrhnjico skrivajo novi sadeži. Le to spretno izkoristijo ulični prodajalci in sadeže, ki so ostali prodajo naprej.

Durian na Bali stane okoli 5 evrov.

Legenda o sadežu Durian

V 15. stoletju so Kitajci raziskovali jugovzhodno Azijo. Dolgo potovanje in slaba volja je kapitane prisililo, da so začeli razmišljati, kako bi mornarjem olajšali dolgo plovbo in odsotnost.
V enem izmed pohodov na kopno so prišli do koničastega sadeža, jajčaste oblike. Poskusili so ga in okusa se ni dalo opisati. Bil je okusen in predvsem v večjih količinah je omamljal. Posadke so bile tako zadovoljne, da so si teh sadežev zaželeli več.
Takrat so sadežu nadeli zmožnost izboljšanja pozitivne energije.
Spoznanje, da sadež nudi ugodje in prežene otožnost, slabe misli je botroval novemu poimenovanju »Liu lian«. Kar v mandarinščini pomeni »želja obstati«. Oziroma kaj hitro je prišlo do izgovarjave Durian.

Tudi danes je Durian zelo občudovan sadež, mnogi celo menijo, da je to najboljši sadež na svetu, predvsem pa ima veliko zdravilnih lastnosti. Nekateri gredo celo tako daleč, da ga imenujejo »sadež nebeškega okusa« in da je to sadež poln zdravilnih lastnosti.
Tudi ime »kralj sadežev« je za Durian dobro znan.
Zheng Hejevo odkritje sadeža (njegovih ekspedicij po aziji) je zadnjih 600 let še kako čislano. Tradicionalna kitajska medicina vključuje obilo jedi iz Duriana. Po njihovem mnenju naj bi Durian pomagal pri pospešitvi po okrevanju nosečnosti in drugih vitalnih organov.
Ker je kot že omenjeno Durian med Kitajci poimenovan kot sadež pozitivne energije, naj bi bil v teh pogledih prevladujoči Yang.
Kot pravijo viri se z njim še kako pozitivno ujema kraljica plodov pozitivne energije  Mangostin. Skupaj naj bi tvorila Yin in Yang kraljevsko družino sadja.
Durian velja za zelo hranljiv sadež in za mnoge v Aziji je celo med najbolj hranljivimi. Sadež ima užitne dele, katere imenujemo meso in je bolj kremaste strukture ter koščice.
V Aziji je Durian zelo priljubljen. Uporabljajo ga celo v lepotni industriji, za zdravljenje kože in v »anti-age« produktih. S kombinacijo glikolne kisline naj bi prinašal rezultate na celični ravni. Pravijo, da z vitalnimi lipidi in dobrimi sladkorji, ki spodbujajo množenje celic, poveča notranjo celularno vlažnost, utrjuje celično membrano in omogoča vstop esencionalnih vsebin v kožo. Prav tako je Durian odličen naravni vir triptofana in organo žveplene spojine.

 

Komentarji