domov
kontakt
Facebook
RSS
  • Vabimo vas...

    ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

    Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika



  • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

    Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

    Objavljeno: 11.02.2018
  • Oman - osnovni nasveti

    Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

    Objavljeno: 28.01.2018
  • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

    Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

    Objavljeno: 22.06.2017
  • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

    Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

    Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Falafel

Avtor:Jernej Mrovlje

Čičerika velja za eno najstarejših gojenih kultur na svetu, saj naj bi jo na Bližnjem Vzhodu gojili že pred več kot 7500 leti.  Je koristen vir cinka, vlaknin in beljakovin, bogata pa je tudi s kalcijem, železom, magnezijem, kalijem in fosforjem. Najnovejše raziskave so celo pokazale, da pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Razlog več, da preizkusite spodnji recept!

SESTAVINE:
• 200g čičerike
• 3 stroke česna
• ½ čebule
• ½ žličke mlete kumine
• 1 žlička mletega koriandra
• 1 žlička mlete sladke paprike
• 2 žlici sezamovih semen
• velik šop peteršilja
• 1 žlica tahinija
• ½ žličke pecilnega praška
• ostra moka
• olje za cvrtje
• čili
• sol
• poper


PRIPRAVA: Suha semena čičerike čez noč namočite v vodi. Naslednji dan jo odcedite, dobro zmiksajte (pri tem naj bodo še vidni majhni delčki) in pretresite v skledo. V multipraktik preložite nazaj 2-3 žlice že zmiksane čičerike, dodajte peteršilj, česen, čebulo, 2-3 žlici olivnega olja (za boljši okus lahko uporabite sezamovo olje) ter začimbe (sladka paprika, koriander, kumina). Miksajte toliko časa, da se vse sestavine na drobno sesekljajo. Stresite zmes k preostali čičeriki, dodajte pecilni prašek, tahini, sol, poper in čili (po okusu) ter dobro premešajte. Če je zmes premokra in se preveč lepi na prste, lahko dodate še nekaj žlic ostre moke. Iz zmesi oblikujete mini polpete ali kroglice in jih ocvrite v olju, da se zlato-rjavo zapečejo. Pri oblikovanju polpetov si lahko pomagate z nekaj moke. Zmes lahko obogatite s sezamovimi semeni. Falafel postrezite na kosu kruha ali v lepinji skupaj z zelenjavo in humusom! Pa dober tek!

Zapis ja nastal v sodelovanju s FotoUtripom.

 

Komentarji