domov
kontakt
Facebook
RSS
  • Vabimo vas...

    ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

    Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika



  • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

    Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

    Objavljeno: 22.06.2017
  • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

    Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

    Objavljeno: 16.06.2017
  • Filipini - spregledani biser v Tihem oceanu

    Filipini so z več kot 7000 otoki odmaknjeni od ponorelega sveta. S svojo nedolžnostjo in nevsiljivostjo ponujajo obiskovalcu vrnitev k svojemu bistvu, ko človeku obstoja še ni bilo potrebno dokazovati v smislu denarja ali materialnih dobrin.

    Objavljeno: 06.06.2017
  • Portreti z Balija - Fotoreportaža

    Bali, rajski Bali. Pa je res? Seveda je. Samo ne mislite, da Bali pomeni samo rajske plaže. Nudi tudi vse drugo, predvsem pa nekaj, kar smo pri nas že pozabili. Nasmeh, ki vas čaka povsod. Predlagam vam, da pojdite stran od turističnih destinacij in se prepustite domačinom.

    Objavljeno: 10.04.2017
Strani:
A A A

Falafel

Avtor:Jernej Mrovlje

Čičerika velja za eno najstarejših gojenih kultur na svetu, saj naj bi jo na Bližnjem Vzhodu gojili že pred več kot 7500 leti.  Je koristen vir cinka, vlaknin in beljakovin, bogata pa je tudi s kalcijem, železom, magnezijem, kalijem in fosforjem. Najnovejše raziskave so celo pokazale, da pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Razlog več, da preizkusite spodnji recept!

SESTAVINE:
• 200g čičerike
• 3 stroke česna
• ½ čebule
• ½ žličke mlete kumine
• 1 žlička mletega koriandra
• 1 žlička mlete sladke paprike
• 2 žlici sezamovih semen
• velik šop peteršilja
• 1 žlica tahinija
• ½ žličke pecilnega praška
• ostra moka
• olje za cvrtje
• čili
• sol
• poper


PRIPRAVA: Suha semena čičerike čez noč namočite v vodi. Naslednji dan jo odcedite, dobro zmiksajte (pri tem naj bodo še vidni majhni delčki) in pretresite v skledo. V multipraktik preložite nazaj 2-3 žlice že zmiksane čičerike, dodajte peteršilj, česen, čebulo, 2-3 žlici olivnega olja (za boljši okus lahko uporabite sezamovo olje) ter začimbe (sladka paprika, koriander, kumina). Miksajte toliko časa, da se vse sestavine na drobno sesekljajo. Stresite zmes k preostali čičeriki, dodajte pecilni prašek, tahini, sol, poper in čili (po okusu) ter dobro premešajte. Če je zmes premokra in se preveč lepi na prste, lahko dodate še nekaj žlic ostre moke. Iz zmesi oblikujete mini polpete ali kroglice in jih ocvrite v olju, da se zlato-rjavo zapečejo. Pri oblikovanju polpetov si lahko pomagate z nekaj moke. Zmes lahko obogatite s sezamovimi semeni. Falafel postrezite na kosu kruha ali v lepinji skupaj z zelenjavo in humusom! Pa dober tek!

Zapis ja nastal v sodelovanju s FotoUtripom.

 

Komentarji