domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Lassi

Avtor:Marko Petrič

O najbolj tradicionalni indijski pijači sem že pisal (chai, masala chai), druga najbolj razširjena pijača med Indijci pa je lassi. Poenostavljeno gre za mešanico jogurta, vode in ledu v različicah z dodano soljo, sladkorjem, začimbami, sadjem ali še kaj posebnega :)

Osnovne sestavine (za vse izvedbe lassija)
1 del jogurta
½ dela hladne vode
nekaj kock ledu

Indijci sicer sami pripravljajo zmes, ki temelji na sesirjenem mleku, a gre v bistvu za to, kar mi poznamo pod imenom jogurt.
Jogurt temeljito zmešajo z vodo, ledom in dodatki.
Običajno postrežejo v lončenih skodelicah, ki se jih po uporabi zavrže. Več, ko je črepinj na tleh, bližje ste stojnici z lassijem.
Steklo in nerjaveče jeklo počasi izpodrivata stare običaje, ponekod pa na ta način ločijo različne vrste lassija.

LASSI – SALTY LASSI
Če boste naročili zgolj lassi, boste dobili slano izvedenko te priljubljene pijače – salty lassi
V mešanico dodamo sol (toliko, da je zmes rahlo slana) in jedrca kardamona – s spodnjo stranjo žlice zdrobimo kardamon in odstranimo lupino. Lahko dodamo še kumino in malo limoninega soka.

SWEET LASSI
Med Indijci manj priljubljena različica, med Zahodnjaki pa toliko bolj.
V mešanico dodamo čisto malo soli in bistveno več sladkorja (toliko, da je zmes zelo sladka). Če nam uspe najti – rožna voda je v originalnem receptu.

MANGO LASSI
Tretja različica, ki še izhaja iz tradicionalnih receptov in ki se je množično razširila po svetu.
Verjetno je že iz imena razvidno, da poleg osnovnih sestavin potrebujemo še mango. Zrel sadež operemo, olupimo, narežemo na kocke in skupaj z jogurtom, vodo in ledom ter sladkorjem (odvisno od našega okusa in sladkosti manga) zmešamo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Kardamon je stalnica v indijski kuhinji – po želji dodamo, tako kot pri slanem lassiju. Poskusimo še z dodajanjem naribanega ingverja in/ali zdrobljenih neslanih pistacij.
Iz mango lassija se je razvilo še več vrst sadnega – namesto manga pač uporabimo drugo sadje (banane, ananas, jagode, borovnice, liči, papaja, ...)

BHANG LASSI
S to pijačo se boste (legalno) srečali zgolj v nekaterih mestih v Radžastanu. Dodatek je bhang – tekoči derivat kanabisa. Prikrito ime za isti napitek je tudi Special lassi.

Komentarji