domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Najboljša fotografska torba ali nahrbtnik - predavanje

Avtor:Franc Vrtačnik

Predavanje o fototorbah in nahrbtnikih... 8.maj ob 18h
Klub e-Fotografija, vstop prost, vabljeni!
Lokacija predavalnice: Infocona d.o.o., Prevale 9, Industrijska cona Trzin

Vsakdo, ki se je intenzivneje ukvarjal s fotografijo, se je že srečal s situacijo, ko je moral enostavno mimo motiva, ker je bila fotografska oprema nedosegljiva, čeprav je bila varno shranjena v fotografskem nahrbtniku na hrbtu fotografa. Fotograf je bil ali preutrujen ali pa se skupina katere član je bil ni hotela ustavljati.

Proizvajalci nahrbtnikov ali torb že nekaj časa razvijajo načine kako dostopati do fotografske opreme med hojo in jo po uporabi tudi varno shraniti. Potem pa nadaljevati pot ne da bi bila pri tem oprema moteča. Razvoj novih nahrbtnikov pa teče v smeri dostopa do opreme z enim potegom. Hkrati so prisiljeni upoštevati kompromis med funkcionalnostjo, težo nahrbtnika, njegovo ceno in varovanjem opreme, ki je v nahrbtniku. V nadaljevanju je nekaj primerov rešitve problema.

V fotografskem nahrbtniku pa ni zgolj osnovna fotografska oprema, vendar so pogosto tudi prenosni računalnik, hrana, obleka, oprema za kampiranje,… Na trgu so prisotni hibridni nahrbtniki, v katerih je del nahrbtnika namenjen opremi, del nahrbtnika pa hrani in obleki. Različni proizvajalci skušajo problem rešiti na bolj ali manj primeren način, z namenskimi nahrbtniki ali dodelanimi alpinističnimi ter pohodnimi nahrbtniki.

Če je v nahrbtniku poleg fotografske opreme tudi oprema za preživetje v naravi, bo verjetno potrebno nahrbtnik dalj časa nositi na hrbtu. Tu se pojavlja vprašanje ali je hrbtišče fotografskega nahrbtnika, zaradi pogojev hitrega dostopa do opreme, izdelano tudi za dobro in zdravo prilagajanje hrbtenici fotografa. Mnogi fotografi si zato pomagajo s »toploader« torbami v kombinaciji s kvalitetnimi alpinističnimi ali pohodnimi nahrbtniki. V »toploader« torbi je vedno pri roki fotoaparat z objektivom, preostala občutljiva fotografska oprema pa je varno shranjena v nahrbtniku v namenski oblazinjeni torbi.

Ne obstaja najboljša fotografska torba ali nahrbtnik! Obstaja pa najboljša torba ali nahrbtnik za določen namen in za določenega fotografa. Na predavanju bomo spoznali različne fototorbe in fotonahrbtnike in tako bo lažji izbor za vas najbolj primernega.

Več o fototorbah in fotonahrbtnikih na predavanju 8. maja ob 18h
Klub e-Fotografija, vstop prost, vabljeni!
Lokacija predavalnice: Infocona d.o.o., Prevale 9, Industrijska cona Trzin

Avtor: Franc Vrtačnik

Komentarji