domov
kontakt
Facebook
RSS
  • Vabimo vas...

    ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

    Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika



  • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

    Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

    Objavljeno: 11.02.2018
  • Oman - osnovni nasveti

    Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

    Objavljeno: 28.01.2018
  • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

    Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

    Objavljeno: 22.06.2017
  • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

    Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

    Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Nasi Goreng

Avtor:Marko Petrič

Azijci navadno naenkrat skuhajo večje količine riža in tako jim ga ostane še za naslednji dan, dva, tri, štiri,... Na principu ostanka riža je nastala tudi indonezijska nacionalna jed Nasi Goreng (dobeseden prevod je kar - pražen riž). V osnovi gre za zelo enostavno jed z malo sestavinami, ki pa jo zelo pogosto obogatijo vsaj s koščki perutnine ali repi rakcev.

Sestavine (4 osebe):
250 g dolgozrnatega riža
2 jajci
1 čili
2 mladi čebulici 
2 pretlačena stroka česna
250 g kuhane/pečene perutnine
3 žlice sojine omake

Priprava:
1. Riž skuhamo (da ostane še čvrst, nerazkuhan) ali uporabimo ostanek riža s prejšnjega dne. Perutnino narežemo na koščke in skuhamo ali spečemo.

2. Jajci stepemo, solimo in spečemo omleto. Med pečenjem jo obrnemo. Pečeno omleto pustimo, da se ohladi, nato jo narežemo na trakove.

3. Čili in čebulici zrežemo, česen olupimo in narežemo, nato vse na drobno sesekljamo.

4. V voku segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in pražimo kako minuto. Dodamo meso, premešamo in pražimo še dve minuti. Dodamo odcejen riž, mešamo in pražimo še od 3 do 4 minute, nato dodamo na trakce narezano omleto, prelijemo s sojino omako, premešamo in ponudimo.
Indonezijci ga navadno ponudijo hkrati s čilijevo omako ali pasto – sambal (v naših trgovinah poiščite Sambal oelek).
 

  

Komentarji