domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Pameten popotnik s pametnim telefonom

Avtor:Marko Petrič


Vir: http://gsmtweet.com/something-to-bat-your-eyes-at-control-a-smartphone-just-by-blinking-2/


Sicer nikoli nisem vedel kako je telefon lahko pameten, a ker je izraz že skoraj ponarodel, ga bom uporabljal tudi sam.
Tako imenovani pametni telefoni so že nekaj časa realnost in skoraj nemogoče se jim je izogniti, tudi, če ne potrebujemo vseh njihovih funkcij. No, če pa že imamo izdelek, ki ni namenjen zgolj telefoniranju in pošiljanju kratkih sporočil, je pametno, da pameten telefon tudi izkoristimo.
V naslednjih zapisih bom poskušal predstaviti nekaj pripomočkov (hmm, aplikacij), ki olajšajo popotnikovo življenje - no, vsaj tisti del, ko je na potovanju.
Kljub temu, da mediji občasno, a pompozno, poročajo o vrstah čakajočih na nakup novega telefona z znakom obgrizenega jabolka, pa je dejstvo, da so ti v manjšini in da na slovenskem (tudi evropskem) trgu pametnih telefonov prevladujejo tisti z operacijskim sistemom Android. Posledično bo tudi v mojih zapisih tekla beseda o aplikacijah za Android - kar pa še ne pomeni, da opisani pripomočki niso dosegljivi tudi za druge operacijske sisteme.
Opisoval bom večinoma brezplačne pripomočke, oziroma bom jasno označil, da gre za plačljiv produkt in pripisal trenutno tržno ceno.

 

Monolit2Go

Monolit2Go je planinski, kolesarski in izletniški vodnik za načrtovanje prostočasnih aktivnosti v Sloveniji. Namenjen je vsem, ki radi preživljajo čas v naravi, odkrivajo nove kraje in raziskujejo lepote Slovenije. Vsebuje podatke o več kot 2000 planinskih in kolesarskih poteh ter podatke o slovenskih turističnih in vinskih cestah. Vodnik zajema področje celotne Slovenije, od Prekmurja preko alpskega sveta do obale.
Kolesarske, planinske in pohodniške poti so prikazane s podrobnimi podatki kot so: dolžina poti, časovnica, zahtevnost poti, opis poti, višinski podatki - vključno z višinskim profilom poti. Za vsako pot lahko preverimo ali je družinam prijazna, kolikšen del poti poteka po gozdu, preverimo lahko ali pot poteka po glavnih ali stranskih cestah.
Aplikacija med drugim vsebuje priljubljene pohodne in kolesarske poti kot so: Pot spominov in tovarištva, Parenzana, Pot treh dežel, vse glavne slovenske obhodnice: Slovenska planinska pot, Evropski pešpoti E6, E7, Via Alpina, 30.000 interesnih točk, ...

Skratka odličen pripomoček s katerim se lahko v zadnjem hipu odločimo za izlet, pohod, turo... si z njim pomagamo najti pravo pot, izvemo vse o bližnjih kulturnih znamenitostih, razglednih točkah, krajih za počitek, najdemo celo podatke o odpiralnih časih, kontaktih (trgovine, banke, gostilne, koče, hoteli...)
Deluje tudi v načinu brez povezave, če si pot prej shranimo na svoj mobilnik ali tablico.

Žal pa ima aplikacija tudi kar veliko pomanjkljivost: poti je mogoče iskati zgolj znotraj same aplikacije; resda s pomočjo večih filtrov, a nikjer na spletu ni (enostavnega) spiska poti, še bolj utopična je zamisel o kakšnem zemljevidu poti, ki bi nam omogočal vnaprejšnje načrtovanje.

Monolit2Go je za 9,90€ (trajna licenca) na voljo za Android in iOS

Domača stran: KLIK
 


 

Pretvarjanje različnih formatov datotek

Na domačem računalniku imate film, ki bi ga radi gledali na mobilniku, a ne gre, enako se zgodi z videoposnetkom, ki vam ga je posodil sosed, ki ima nekaj, kar se začne z "i- ", neuspešno je predvajanje glasbe z otrokovega Playstationa ... V bistvu kar stalnica v sodobnem življenju, kjer je vsak dan več različnih naprav, ki uporabljajo različne formate datotek.
A ne gre obupati. Kjer je problem, je navadno tudi rešitev. Tokrat v obliki posebnih programov, ki so namenjeni pretvarjanju formatov datotek – t.i. konverterjev (converter).

Freemake
Kot že ime nakazuje so se pri družbi odločili za izdelavo programov, ki jih ponujajo povsem zastonj (le pri namestitvi je treba paziti, da si ne naložimo dodatnih programov in datotek).

Freemake Video Converter (podprti formati: AVI, MP4, WMV, MKV, FLV, 3GP, MPEG, DVD, Blu-ray, MP3, iPod, iPhone, iPad, PSP, Android, Nokia, Samsung, BlackBerry); programček omogoča tudi enostavno video urejanje.
Freemake Audio Converter (podprti formati: MP3, WMA, WAV, FLAC, AAC, M4A, OGG, AMR, AC3, AIFF, M4R); programček omogoča izločanje zvoka (glasbe) iz drugih – nezvočnih datotek (DVD, MP4, AVI, MPEG, H.264, MKV, DIVX, MOV, WMV, VOB, 3GP, RM, QT, FLV) in pripravo datotek za mp3 predvajalnike (Zune, Coby, SanDisc, Sansa, iRiver, Walkman, Archos, GoGear); omogoča tudi enostavno zvočno urejanje.
YouTube MP3 Converter (pretvarja YouTube datoteke v MP3, MP4, iPhone)
Freemake Video Downloader – če smo že pri Freemakerjih – s tem programčkom vam omogočajo pretakanje vsebin z različnih spletnih strani (YouTube, Facebook, Vimeo, Google Video, Vevo, MTV Music, Dailymotion, Veoh, Break, Stupidvideos, Liveleak, Photobucket, MyVideo, Nicovideo)

Pretvarjajmo še naprej...

Zapiske za potovanje smo si pripravili v tekstovni obliki na osebnem računalniku in dobili nekaj v obliki txt, doc, docx, rtf, ... za telefon pa potrebujemo format pdf.

Doc To Pdf pretvarja vse omenjene formate in še xls ter xlsx v pdf.

Še nekaj spletnih strani, kjer lahko pretvarjate svoje datoteke in vam seveda pri tem ni potrebno instalirati nobene programske opreme:

ZamZar – pretvarjanje tekstovnih, zvočnih in video datotek
DocsPal – tekst, video, avdio, eknjige, slikovne in arhivske datoteke
FreeFileConvert – podpora najbolj priljubljenim formatom
CloudConvert – oglašujejo, da pretvarjajo "vse z vsem" (anything to anything) in res – najti je mogoče kar 178 različnih formatov
FileInfo – v bistvu ne pretvarja ničesar, a vam da informacijo o datoteki (glede na pripono) in s katerim programom jo lahko odpremo ali pretvorimo v drugo obliko
 Google Translate

Slovenščina res ni svetovni jezik, a tudi z angleščino na potovanjih marsikdaj naletite na zid nerazumevanja. Tedaj navadno na pomoč priskočijo roke, spisek pripravljenih prevedenih osnovnih besed/fraz ali .... Googlov prevajalnik.

Tisti, ki ga že poznate iz PC platform veste, da sicer ne dela čudežev; pri tako zapletenih jezikih, kot je slovenščina, prevodi pogosto izpadejo celo zelo smešni, a se pri drugih (npr. prevajanje med angleščino in španščino) obnese zelo dobro.

Seveda pa so pri Googlu naredili še korak ali dva več pri razvoju te aplikacije za tablice in pametne telefone. Prevajalnik ohranja svojo prvotno funkcijo – prevajanje natipkanih besed, nadgrajen pa je s prepoznavanjem vnosa na roke napisanih besed, izgovorjenih ali celo posnetih s kamero.

Vse skupaj pa bi bilo zaman, če bi deloval tako kot večina (če ne celo vsi) ostalih prevajalnikov, ki za delo potrebujejo stalno povezavo z internetnim omrežjem. S pomočjo jezikovnih paketov, ki si jih naložite na telefon/tablico se lahko mirno pogovarjate v tujem jeziku tudi tam kjer ni internetnega signala.

Google Translate (Android)Tripadvisor

Če socialno (družabno?) omrežje uporablja več kot sto milijonov popotnikov (turistov, izletnikov, ...) potem se mu vsekakor velja posvetiti. Ja, Tripadvisor je vsekakor vreden naše pozornosti in verjamem, da ste ga že uporabljali - ali pa ga sigurno boste v prihodnje.
Tripadvisor je eno izmed prvih orodij, ko pred potovanjem delamo domačo nalogo in se odločamo za prenočišča. Zaupati oglasnim besedam hotela na spletu ali kritiki/recenziji dejanskih obiskovalcev? Tripadvisor sprejme 50 milijonov recenzij vsak mesec in zagotovo lahko iz te množice podatkov izluščimo nekaj kar bo tudi za nas uporabno.
Ne gre pa samo za recenzije prenočišč, temveč lahko uporabne nasvete najdete tudi za restavracije, trgovine, izlete, znamenitosti... nenazadnje lahko tudi prebirate in sodelujete na forumih.
Kaj pa na mobilni napravi?
Vse prej našteto in kar ste pozabili pri delanju domače naloge, si niste zapomnili, ste spremenili potovalne načrte.... Poleg pa še podpora z Googlovimi zemljevidi in funkcijo "Poleg mene" (Near me now), ko s pomočjo GPS lokacije iščete prenočišča, restavracije, znamenitosti.... v bližini vaše trenutne lokacije (ali vnešenega naslova).

Tripadvisor (Android)

Tripadvisor (domača stran)

Na voljo pa je tudi kar zajeten kupček vodičev za posamezna mesta z obširnimi podatki, revizijami (prenočišča, rerstavracije....) in možnostjo načrtovanja (GPS podpora) osebnih tur po mestu.
KLIK za spisek mest in opis aplikacij.
 Rezervacije prenočišč

Raziskave kažejo, da je bilo s pomočjo pametnih telefonov v svetu opravljenih dvanajstkrat več rezervacij prenočišč, kot v preteklem letu. Za prihodnje leto pa se pričakuje skok s sedem procentnega deleže kar na dvajset odstotni.
Kakšne posebne nove znanosti ne potrebujete, da bi si tudi vi rezervirali prenočišče na naslednji poti. Gre predvsem zato kateri ponudnik (v bistvu posrednik) prenočišč ima v svoji bazi tisto kar želite za čimbolj ugodno ceno.

Posredniki prenočišč (nekateri imajo v bazi predvsem nizkocenovna prenočišča, drugi samo hotele, tretji mešanico vsega) z najobširnejšimi bazami:

Booking

Hostelworld

Hostelbookers

Agoda

Hotels

Expedia

HRS - Hotel Reservation Service

Trivago

ViaMichelin

ebookersViber

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so telefonski klici iz tujine lahko sila dragi. Že res, da namesto telefoniranja vse pogostje posežemo po internetu in domov pošljemo e-mail, a včasih bi radi le na hitro dejali: "Mama, vse je ok", in nimamo časa ali priložnosti, da bi sedli v net cafe. Ali pa, ko želimo svoji dragi povedati nekaj, kar se lepše sliši, kot bere ....
Takrat nastopi Viber. Aplikacija omogoča uporabnikom brezplačno telefoniranje in pošiljanje sporočil, ob pogoju, da nam je na voljo WiFi ali 3G/4G povezava. Ob številnih restavracijah, kavarnah, javnih poslopjih (tudi v tretjem svetu), ki omogočajo brezplačno uporabo WiFi-ja to ne bo težko.
Prednosti Viberja pred konkurenti so v tem, da vaša telefonska številka nadomesti uporabniško ime in geslo, da vam ni treba urejati oziroma dodajati novih kontaktov, saj se le-ti sinhronizirajo s telefonskim imenikom vaše naprave, pri pošiljanju sporočil lahko sporočite tudi lokacijo, na kateri se nahajate, poleg tekstovnih sporočil lahko pošiljate tudi fotografije in video posnetke, omogočeno je skupinsko pošiljanje sporočil in nenazadnje - pri vsem tem vas ne bodo motila reklamna sporočila.
Trenutno Viber uporablja že več kot dvesto milijonov Android, iPhone in Windows Phone uporabnikov. Aplikacija je v omejenem obsegu (brez glasovnega telefoniranja) omogočena tudi za nekatere druge operacijske sisteme (MS Windows, Mac OS, BlackBerry, Symbian, ...).

Viber - domača stranIskanje brezžičnega omrežja


Še danes imam v spominu kako sem z malim prenosnikom hodil po ulicah v Nikaragvi in Gvatemali in osveževal iskalnik brezžičnega signala. Seveda je tako početje s pametnim telefonom bistveno lažje (in ne pritegne toliko pogledov, kot če bi v roki imeli prenosnik), tudi prosto dostopnih točk z brezplačnim brezžičnim medmrežjem je vse več in ja, veliko aplikacij potrebuje dostop do interneta.

Podobno kot pri aplikacijah za svetilko je tudi za iskanje brezžičnega dostopa do interneta (WiFi) na trgu na desetine različnih aplikacij - najbolje ocenjene med največkrat prenešenimi so:

WiFi Manager

WiFi Finder (JiWire)

WiFi Finder (pgmsoft)
 Svetilka


Začnimo z nečim preprostim, a za popotnike zelo praktičnim pripomočkom.
Večina (hmm, mogoče celo prav vsi) pametnih telefonov je opremljenih z lučko (s tipkovnice mi gre težko beseda: bliskavico), ki je namenjena kot podpora vgrajeni fotokameri. Če lučko prepričamo, da ne utripne le ob fotografiranju ali snemanju videozapisa, ampak sveti dalj časa, dobimo pravo pravcato svetilko.
Na trgu je nekaj deset (verjetno celo nekaj sto) različnih aplikacij, ki pameten telefon spremenijo v baterijsko svetilko, a najbolje ocenjene med največkrat prenešenimi so:

Tiny Flashlight + LED

Brightest Flashlight Free

Super-Bright LED Flashlight

Flashlight LED Genius


 

Komentarji