domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Phuket vegetarian festival

Avtor:Marko Petrič

Pred slabima dvema stoletjema, ko je bil Phuket še prekrit z džunglo in ko so v otoških rudnikih kositra delali kitajski delavci je za njihovo zabavo poskrbela operna skupina iz domovine. Nepričakovano so vsi zboleli, verjetno za malarijo in tako so se ob molitvah za vrnitev zdravja zatekli k vegetarijanski dieti, po ozdravitvi pa je sledilo veliko slavje.

Nekako tako bi kratko opisal zgodovino in začetek tradicionalnega kitajskega praznovanja na tajskem Phuketu.
Vsako leto v začetki devetega lunarnega meseca kitajskega koledarja se v Phuket townu odvija devetdnevno praznovanje, ki je načeloma namenjeno duhovnemu in telesnemu očiščenju. Verniki se v tem času odrečeju mesu, alkoholu in seksu, se udeležujejo številnih verskih srečanj v lokalnih svetiščih, najbolj goreči pa izkazujejo svojo asketskost v sprevodih, ko med pokanjem petard na svojih ramenih prenašajo kipe božanstev, bosonogi hodijo po razbeljeni žerjavici, se polivajo z vrelim oljem in – to je najbolj opazno in v zadnjih letih tudi privablja številne (foto) turiste – si dele telesa prebadajo z najrazličnejšimi predmeti.


POTOVALNI DOKUMENTI
viza,(potni list,vloga, fotografija, povratna letalska vozovnica), Generalni konzulat kraljevine Tajske v Ljubljani (www.tajska.si), turistična viza  za enkratni vstop 30€ (pogosto so "akcije" in je viza brezplačna)

!!! NOVO: viza za turistična potovanja do 30 dni ni potrebna

 

KAKO DO TJA, KAKO TAM
- letalski prevoz iz Ljubljane do Bangkoka – Turkish, AirFrance, Lufthansa, Aeroflot, Swiss, Finnair, Austrian
- množica povezav z drugih, bližnjih letališč (Benetke, Dunaj, Muenchen,...)
- iz Bangkoka do Phuketa: letalo (AirAsia, Thai, BangkokAirways) ali z udobnim (VIP) avtobusom (cca. 10-12h)
- z letališča do mesta s taksijem, po mestu peš, z najetim skuterjem, na zadnjem sedežu skuterja (povsem običajen način prevoza)

CENE
plastenka vode v trgovini: 0,25 €
CocaCola v restavraciji: 0,60-0,80 €
kosilo (lokalna hrana): 1+ €
kosilo (pizza/pasta): 4 €
prenočišče – dvoposteljna soba (WC, AC, TV, WiFi): 16+ €
taxi Phuket letališče–Phuket town: 11,50 €
prevoz na skuterju cca.5km: 0,90 €
najem skuterja/dan: 4,60 €

FOTO
Kakšnih posebnih omejitev glede fotografiranja ni, a zavedati se je potrebno, da je vsepovsod velika množica ljudi, ki otežuje tako fotografiranje, kot tudi samo gibanje.
V svetiščih je potrebno spoštovati verska pravila in druge običaje (vnaprej se prepričati kam je vstop dovoljen in pod kakšnimi pogoji).
Če se hočete približati sprevodu v času prižiganja in pokanja petard pa je potrebna kar dobra osebna zaščita pred hrupom, strupenimi plini in predvsem pred opeklinami; tudi zaščita fotoaparata ni odveč.

 

Komentarji