domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Rižev čaj

Avtor:Matjaž Intihar

V Aziji se vse vrti okoli riža. Že petič sem se v zadnjih dveh letih potepal po Baliju in vedno odkrijem kaj novega. Moja pijača na tem krasnem indonezijskem otoku je Bintang. Lahko pivo, ki pa v tisti vročini in vlagi še kako dobro skrbi da ne dehidriraš. Toda vsak e-fotopotep po Baliju prinese večjo aklimatizacijo in zdaj me včasih že tudi malo zebe. Takrat pa pivo niti ne paše.
Po iskanju motivov na znanih riževih poljih Jatiluwih, ki so na 700m nadmorske višine in v bližini vulkanskih gora, te kakšna nevihta kaj hitro preseneti. Poiskali smo si zatočišče v obcestnem domačem lokalu. Višina, dež, sta shladila ozračje malo pod 30 stopinj, pelerina me je sicer lepo grela, a prav zaželel sem si spiti nekaj toplega. Ponavadi naročim kavo, vendar če naročiš ekspreso jo je premalo, balijska kava, ki jo je kar nekaj v šalici pa mi nekako ne paše.
In v ponudbi opazim čaje. Med njimi pa ne nekaj znanega, ampak z napisom »Rice tea«. Niti vedel nisem da obstaja čaj iz riža, toda pri Azijcih je tako ali tako vse iz riža.
Povprašam je to res čaj, se sprašujem bo to nekaj znanega, domačega, kar nam še kako prija v teh hladnih novemberskih dneh. Vsi so že dobili svojo pijačo, hrano, le mojega čaja iz riža ni bilo in ni bilo. Povprašam ali so pozabili, navajen sem, da gre na Baliju čas opazno počasneje, pa mi lepo razložijo postopek priprave. Zdaj vem zakaj toliko časa traja priprava riževega čaja in zakaj je bil na listi pijač med najdražjimi. Vsaj tam na teh že bolj turističnih poljih je stal okoli 80 centov.
Riž, ki ostane po pitju, domačini uporabijo naprej pri pripravi drugih riževih obrokov. Upam, da v tej obcestni restavraciji niso za nadaljnjo ponudbo uporabili tudi tega iz moje skodelice.

Sestavine

- Rjavi riž
- Vrela voda
- Med, sladkor (po želji)

Priprava

Rjavi riž (obvezno) damo na povsem suho ponev in enako kot kavna zrna pražimo. Na močnem ognju pražimo dokler riž ne dobi izrazito temno rjave barve, pazimo da se zrna ne zažgejo (dobro mešamo). Naj vas ne moti če se bodo nekatera zrna odprla s pokom. Pražena zrna bodo dobila prijeten vonj.
Ko imamo riž pražen, ga po želji žličko ali dve damo v čajno skodelico z vrelo vodo. Pustimo stati cca. 10 minut. Čaj pijemo topel ali hladen. Lahko ga sladkamo v večini primerov z medom.
Okus riževega čaja je zanimiv, sicer povsem rižev, vendar praženje doda svoj zanimiv prijeten okus. Tudi pri rjavem rižu poznamo več vrst in s tem več okusov. Pravijo, da si je treba svoj okus izbrati z večkratnim preizkušanjem in enako proceduro praženja.


Riževa polja Jatiluwih


 

Komentarji