domov
kontakt
Facebook
RSS
  • Vabimo vas...

    ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

    Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika
  • slika



  • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

    Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

    Objavljeno: 11.02.2018
  • Oman - osnovni nasveti

    Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

    Objavljeno: 28.01.2018
  • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

    Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

    Objavljeno: 22.06.2017
  • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

    Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

    Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Samose - zelenjavni žepki z indijskim priokusom

Avtor:Jernej Mrovlje

Ocvrti testeni žepki polnjeni z zelenjavo slišijo na ime samose (tudi sambusak, sambusa, chamuças). Veljajo za izredno priljubljen prigrizek v Indiji, JV in Centralni Aziji, na Arabskem polotoku in Afriki. Izdelava je preprosta in nezahtevna, končni rezultat pa razvajanje za brbončice. Samose so praviloma trikotnih oblik, polnjene s krompirjem, čebulo, grahom, lečo in mešanico (indijskih) začimb. Postrežemo jih lahko tople ali hladne, v kombinaciji s peteršiljevim, koriandrovim ali metinim chutneyem.


Sestavine za testo (za 12 samos):
• 180g bele pšenične moke
• 1dcl vode
• 0,5 dcl sončničnega olja
• sol
Sestavine za nadev:
• 1-2 krompirja (100-150g)
• 80g zamrznjenega graha
• 80g zamrznjenega korenčka (v kockah)
• 1 čajna žlička mletih semen koriandra
• 1 čajna žlička svežega naribanega ingverja
• 1 čajna žlička naribanega/nasekljanega česna
• 1 čajna žlička amchoorja (mleti posušeni nezreli mango)
• 1 čajna žlička mlete kumine
• 1 čajna žlička mleta sladke paprike
• listi koriandra (sveži/suhi/zamrznjeni)
• 2 žlici olja
• 0,5dcl vode
• sol


Priprava testa: V večji posodi zamešamo moko, vodo, olje in ščepec soli. Mešamo toliko časa, da se sestavine sprimejo. Testo predenemo na pomoknano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane prožno. S testa oblikujemo 6 enako velikih kroglic.


Priprava nadeva: Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke (v velikosti kock korenčka). Kocke krompirja kuhamo v osoljeni vodi toliko časa, da krompir postane mehak. Grah in korenček odmrznemo. V ponvi na olju na hitro popražimo ingver, česen in začimbe (koriander/amchoor/kumina). Pri tem pazimo, da se nam ne zažgejo! Zalijemo z vodo, dodamo sladko papriko in na hitro pokuhamo (1-2 min). Nato dodamo grah, korenček in krompir ter pražimo dodatnih 5 minut. Odstavimo z ognja.


Izdelava samos: Posamezno kroglico testa na pomoknani površini zvaljamo v "palačinko" premera 15-20 cm (debeline nekaj milimetrov). Palačinko prerežemo na pol, nato pa na sredino posameznega polkroga položimo žlico nadeva. Z vodo navlažimo robove polkroga in oba konca zapognemo preko nadeva, tako da se oblikuje trikotni žepek. Na rahlo stisnemo robove. Samose ocvremo v olju, da se zlato-rumeno zapečejo.

Zapis ja nastal v sodelovanju s FotoUtripom.

 

Komentarji