domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Šrilanka / FotoPOTEP po deželi izobilja

Avtor:Matjaž Intihar

Modre pike prikazujejo mojo pot.

Ko iščem lokacije za FotoPOTEP, vedno pokukam po spletu, kam prijatelji in drugi radi potujejo. Preberem njihove odzive o samem potovanju in mnenja o ljudeh, nastanitvenih lokacijah in seveda, z največjim zanimanjem pogledam fotografije.
Obstajajo lokacije, ki popotnike vlečejo že leta. To so tiste, ki niso reklamirane muhe enodnevnice, ko vsi kar naenkrat želijo na predstavljeno destinacijo, po dveh, treh letih, pa o njej nihče več ne govori.
In Šrilanka je ena izmed tistih destinacij, na katero turisti hodijo že desetletja. No, spopadi s Tamilci so pred leti za kakšno leto ustavili turizem, prav tako tsunami (2004). Vendar takoj ko se umiri, je Šrilanka zopet turistično izredno zanimiva in resnično obiskana destinacija. Lonely Planet jo je leta 2013 ponovno uvrstil na najvišje mesto med atraktivnimi destinacijami za potovanja.
Ko je udeleženka tečajev in FotoPOTEPov prišla nazaj iz povsem turističnega potovanja po Šrilanki, sem se po njeni predstavitvi odločil, da moram tudi sam to destinacijo spoznati. In po videnem, doživetem, fotografiranem in posnetem v video vem, da je Šrilanka lahko odlična za obisk z našimi fotokamerami.
Pregledal sem razne turistične ponudbe, prebral nekaj člankov samostojnih popotnikov in si preko videnih fotografij na spletu začrtal pot.
Na turistični agenciji sem povprašal za samostojno potovanje po meni želeni poti s šoferjem/vodnikom in raziskovalni FotoPOTEP se je lahko začel.

O Šrilanki nisem vedel veliko. Še največ tisto iz mladih let o neuvrščenih, glavnem mestu Colombo in, da leži pod Indijo. Iz zgodovine še nekaj o angleški koloniji in čajevih poljih. Iz današnjih dni, da imajo raznoliko in bogato vegetacijo ter parke z divjimi živalmi.

Ko sem bral zapise in zapisano pot turističnih agencij, so popotniki skoraj vsak dan v nekem templju, saj je Šrilanka dežela templjev, ali med tistimi domačini, ki v trgovinah na poti nekaj prodajajo. Po ogledanih slikah sodeč je to tista meni in fotokameri priljubljena Azija. Prijazni ljudje, nekaj stare kulture ter zanimiva pokrajina in na Šrilanki še živali, vključno s kiti, sloni in leopardi.

Na koncu tudi pomembno! Šrilanka mi še vedno deluje, da ima v sebi nekaj Indije in poleg budizma še kanček hinduizma, podobnega tistemu na Baliju. Žal so kolonialisti, predvsem Angleži, uničili precej pristnega turizma. Saj, če potujete po Šrilanki z našo agencijo in našim vodnikom, boste spoznali veliko zanimivega in boste odmaknjeni od malih potegavščin. Z njimi se že v naprej ubada agencija in na poti vodnik sam. Če pa potujete sami, ste odvisni od lastne iznajdljivosti, kako se boste spopadli z domačim vodnikom ali tistimi, ki so vpeti v turizem. Odlično je, da so drugi ljudje, ki niso vpeti v turizem in jih srečate samo nekaj deset metrov od navidezno začrtanih turističnih poti, povsem preprosti in ostajajo dobesedno prisrčni.

Uvod

Februarja je odličen čas za obisk srednjega in južnega dela Šrilanke. Monsuni se preselijo na sever, temperature so še zmerne in vlaga ni pretirana.
Z letalom sem potoval preko Benetk v Dubai (5.40h) in nato do Colomba (4.15h). Šrilanka ni niti blizu niti daleč. Za tiste vajene bolj evropskih letov je pet ur v avionu kar lep zalogaj. Za vajene daljših letov, sta to dva hitra skoka in kratek postanek vmes je odličen za pretegnit noge.
V Colombo sem prišel ob 6.00 in po osnovnih mejnih formalnostih (vizo se lahko dobi in plača preko spleta že prej) sem bil že v letališki stavbi.
Prvi stik s Šrilanko mi je že dal vedeti, da je podobnost z Balijem velika. Sproščenost domačinov, še vedno prijetna klima z nekaj večjo vlažnostjo, veliko ljudi, stojnice ob cesti, templji, zastavice in dokaj solidne ceste.
Do popotnika z nahrbnikom in veščega javnega prevoza je Šrilanka prijazna in varna. Da se znajti tako z avtobusnimi povezavami, katerih je res veliko in časovno zelo zgoščene so, kot z natrpanimi vlaki. Avtobusi so hitri, res hitri. Velja nepisano pravilo prednosti večjega udeleženca v prometu. Vlakovnih linij ni veliko, so relativno počasne, vendar kot nalašč za ogled pokrajine in spoznavanje z domačini, ki ti zaradi zasedenosti vlakov dihajo dobesedno za ovratnik. V prvem razredu, ki je cenovno še vedno ugoden, je gneče manj.
Prenočišč je veliko. Lahko najamete poceni sobe, družinsko stanovanje ali se nastanite v enem izmed hotelov vseh mogočih kategorij in cenovnih razmerij.
Za klasičnega popotnika je najbolje, da se na Šrilanko poda z organizirano skupino. Udobni kombiji ali avtobusi vas z lokalnim in dobro podkovanim slovenskim vodnikom popeljejo od enega hotela do drugega, vmes pa obilo zanimivih krajev, zgradb, templjev in Budovih kipov, trgovinic in obrtniških delavnic. Hoteli so vseh mogočih zvezdic, vendar že tisti z oznako tri* nudijo dovolj udobja, čistoče in evropske prehrane.
Za popotnike z drugačnimi željami je na voljo samostojno raziskovanje s pomočjo lokalnega vodnika/šoferja v eni osebi. V naprej se dogovorite za želeno pot in kraje, kjer je nastanitev ter izberite kakovost hotela ali bungalova. Z avtomobilom srednjega razreda vas popelje kamor želite, le zvečer ste vezani na začrtano lokacijo/prenočišče.

Sam sem si izbral to zadnjo možnost. Samostojno popotništvo z lokalnim prevozom meni osebno nudi premalo za moj način potovanja, katerega imenujem FotoPOTEP (članek / FotoPOTEP - Moj način potovanja). Klasičen popotniški način s skupino in vodnikom nudi veliko udobja, organiziranega potovanja in spoznavanja dežele glede zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Tudi z raznoraznimi žavbami namazani domačini glede turistov se ni treba ukvarjati.  Za vse poskrbi agencija, vodnik. Žal sem sam s klasičnim turističnim načinom potovanja preveč omejen v želji po ustavljanju in fotografiranju, kjer vidim zanimivost za moj objektiv.
Glede na želje sem po videnem na spletu s pomočjo agencije določil lokacije prenočiš, koliko dni bom v okolici posameznih krajev in jih 10X opozoril, da zaradi želje po fotografiranju, ne želim klasične turistične ture. Predvsem bi rad voznika, ki naj že v naprej ve, da se bomo večkrat ustavili na poti in da si bolj kot ogledov templjev želim v vasi, med ljudi. Torej čim manj klasične turistične ponudbe in več prilagodljivosti mojim trenutnim željam. Kaj hitro se bo videlo, kaj se da dogovoriti v naprej za čim bolj uspešen FotoPOTEP.

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Naslednja

Komentarji