domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Streseni posnetek / Bodite pozorni na čas osvetlitve

Avtor:Matjaž Intihar

Večino fotografij posnamemo iz roke. Kot se trese naše telo, se trese tudi kamera. Fotografiranje je podobno kot streljanje. Za odličen rezultat potrebujemo tudi mirnost, le da imamo fotografi v pomoč še dodatno tehnično možnost. To je kratek čas osvetlitve.

V dobi filma smo vedeli, da moramo za dobro fotografijo tudi kaj upoštevati, smo pogledali na škatlico filma. Na njej so bila zapisana navodila in glavno vodilo je bilo »zlati čas« osvetlitve 1/125 sekunde. Večino posnetkov se je posnelo kar s tem časom osvetlitve. Ta čas je bil nekako tako uporabljen pri ljubiteljskih fotografih kot sedaj nastavitev AUTO.
Takrat se je v popotniški, družinski in hobi fotografija v glavnem uporabljala ena goriščnica, okoli 50mm. In za njo je bila 1/125 sekunde kot nalašč, da posnetki niso bili streseni, s tem neostri. Danes?

Imamo tudi krajše goriščnice, še sistem stabilizacije slike in hobi fotografi niso več seznanjeni z enostavnimi težavami, saj za vse lahko poskrbi avtomatika (AUTO).
Še vedno velja nepisana zakonitost, da za ne streseni posnetek iz roke ne uporabljajte daljše čase osvetlitve od 1/60 sekunde. Vsaka kamera nam na zaslonu ali v iskalu pokaže podatek o času osvetlitve. Če je ta daljši od 1/60, dvignite občutljivost (ISO), odprite zaslonko. Vedno pa trdno primite kamero z obema rokama in nežno pritisnite na prožilec, brez hitrega giba prsta. Če uporabljate daljše čase se lahko naslonite na drog, steno, postavite kamero na nek trden predmet…

Še ena že desetletja znana nepisana zakonitost. Danes ko v večini primerov uporabljamo mega zum objektive z daljšimi goriščnicami do 200 in več mm je dobro da jo zopet spoznamo. Trenutna uporabljena goriščnica naj vam bo merilo za še najdaljši čas osvetlitve.
Recimo. Če uporabljate goriščnico 100mm naj bo najdaljši čas osvetlitve 1/100 sekunde. Še vedno velja, da naj čas ne pade pod 1/60 sekunde, če tudi uporabljate goriščnico recimo samo 18mm. Če uporabljate goriščnico 200mm, uporabite še najdaljši čas osvetlitve 1/200 sekunde.
Sistem stabilizacije slike (o njem bom več napisal v naslednjih nasvetih) v objektivu ali kameri nam sicer omogoča delovati z daljšimi časi. A kdor želi imeti res nestresene posnetke, je priporočljivo, da upošteva zgornje nasvete.


1/50 sekunde. V manjši povečavi se nam slika lahko zdi ostra...
 


... toda takoj, ko sliko povečamo, opazimo neostrino zaradi stresenosti.
Canon EOS 5D MkII, 70-200mm f/2.8 IS II.
 


Tudi v tem primeru podoben rezultat.
 


1:1 povečava. 1/40 sekunde. Canon EOS 1D MkIV, 16-35mm f/2.8 IS.
 


Včasih ne moremo drugače kot da fotografiramo iz roke tudi pri slabi svetlobi (1/15 sekunde). Posnetek imamo, toda zavedati se moramo, da bo zaradi stresenoti neoster. Tudi če bi uporabili stojalo, bi bil portret zaradi lastnega premikanja lahko neoster. V takih primerih pomaga samo dodatna svetloba.
 


1:1 povečava. Mlinar Ninjo, katerega sem srečal na otoku Madeira, je prav lepo poziral ob razkazovanju mlina in pripomočkom za mletje. Žal s seboj nisem imel dodatnih pripomočkov, da bi lahko fotografiral s krajšimi časi.
Celoten članek - Mlinar Ninjo (klik)
 


1/30 sekunde.
 


1:1 povečava.
 


1/15 sekunde. Nikon D2X, 70-200mm VR.
 


1:1 povečava.
 


Za normalno uporabo, kot v tem primeru preslikavo zemljevida podzemne železnice posnetek povsem zadostuje.
 


1:1 povečava. 1/20 sekunde.
 


Če ne gre drugače, kamero za nestreseni posnetek postavite na tla, ali kakšen drug trden predmet.
 


1/30 sekunde. Fotografirajte, če tudi bo fotografija stresena. Tako jo vsaj imate. Če niste ravno tehnični "pipetkar", bo še vedno zadovoljiva.
 


Sloviti TAKSIM v Istanbulu. 1/8 sekunde.
 


1/8 sekunde, kamera naslonjena na zid.
 


1/10 sekunde.
 


1/40 sekunde. Ostrina je zadovoljiva samo na manjši povečavi.
 


V primeru slabe svetlobe, si lahko pomagamo z bliskavico na kameri. Brez težav lahko fotografiramo tudi z daljšimi časi, saj kratek blisk bliskavice (cca. 1/10000sek.) zamrzne osvetljeni motiv. Več o tej tehniki pa v naslednjih nasvetih.

 

Komentarji