domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Svilena spalka

Avtor:Marko Petrič

Prepričan sem, da se je že marsikateremu popotniku, ki potuje nizkostroškovno, dogodilo, da je naletel na prenočišče s posteljo, ki je imela umazano posteljnino ali le te sploh ni bilo. Podobno se je verjetno zgodilo tudi komu drugemu (ne glede na potovalni budget) v železniškem ali avtobusnem (ja tudi ti obstajajo) spalniku ali pa planincu v planinski koči.

Saj rešitev je preprosta in navadno v obliki spalne vreče. Ampak, da bi na potovanja ali v hribe s seboj nosil kilogramsko spalno vrečo, ki zasede polovico nahrbtnika ali potovalne torbe.... No, meni tako razmišljanje ni bilo prav nič všeč in zato sem si že pred petnajstimi leti, na svoji prvi poti po Vietnamu omislil svileno spalko.
Ulica Hang Gai v Hanoiju je že vrsto let bolj poznana kot Svilna ulica (Silk street) in tam sem prvič videl kako izgledajo dobri trije kvadratni metri svilenega blaga zloženega na površino, ki jo brez težav spraviš v večji hlačni žep. Dodobra sem si nabasal žepe in svilene spalke so bile od tedaj z menoj na vseh poteh (za tistih 15 dag se je vedno našel prostor, tudi če vnaprej nisem mislil, da jo bom potreboval). Super zavetje tam, kjer ni bilo posteljnine, kjer je imela sledove prejšnjih obiskovalcev, kjer je bilo prevroče za karkoli drugega, a uporabna tudi, kot notranja spalka pri "ta pravi" spalni vreči.

Danes vam sicer res ni treba več v Hanoi, a žal boste svileno spalko zelo težko našli po trgovinah. Več sreče bo na spletnih prodajalnah, a tam bodite pri nakupih bolj previdni: ni vse svila, kar razglašajo za svilo. No, tudi v Hanoiju sedaj prodajajo bistveno več "ponaredkov" (mešanico svile in umetnih vlaken ali celo samo umetna vlakna) in temeljno vodilo je podobno, kot pri drugih izdelkih: če je predobro (cena smešno nizka za svilo), da bi bilo res, potem navadno ni res. Prava svilena spalka stane nekaj deset € ali $, "silk bag" pa v Hanoiju (tudi na spletu) ponujajo že za kakih 8 $/€. Nekateri trgovci so pošteni in napišejo, da gre za "faux silk" (nepravo svilo), drugi stavijo na to, da kupci ne preberejo vsega in odebeljeno napišejo 0% polyester ter v obsežnem nadaljevanju v manjši pisavi prikrijejo stavek, da gre za podoben material, kot svila, tretji pa povsem brez sramu oglašujejo 100% silk.


Prava svilena spalka, stara 15 let
 


Nov ponaredek

 

Komentarji