domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Taj Mahal za fotografe

Avtor:Marko Petrič

Prepričan sem, da se bo marsikdo strinjal z mojim prepričanjem, da je Taj Mahal eden izmed največjih arhitekturnih biserov na vsem planetu in zato je seveda oblegan z množicami turistov – ki imajo navadno s seboj tudi takšno ali drugačno obliko fotokamere. Je sploh še kakršenkoli užitek narediti fotko Taja in se pri tem zavedati, da je enakih narejenih že na tisoče, hmm, verjetno stotisoče? Poznam ljudi, ki so se ravno zaradi takega prepričanja povsem odpovedali uporabi fotoaparata pred Tajom, poznam tudi take, ki imajo samo eno fotko (po principu: jaz in Taj) samo zaradi želje po "unikatnosti".

Mar ni škoda, da bi zaradi malodušja (mogoče tudi neizvirnosti, pomanjkanja idej, ...) ob obisku Taj Mahala ostali brez fotk ali pa da se vaše ne bi razlikovale od tistih, ki jih brez posebnega truda najdete na prvih straneh internetnega iskalnika?

"Klasična" fotka Taj Mahala, posneta v zgodnjem dopoldnevu, ko se množice obiskovalcev začnejo hitro večati.

Tipično turistično fotografiranje (prej omenjeno – "jaz in Taj"), ko poleg belega marmorja zajamemo še tisočere barve indijskih sarijev, evropskih kril in ameriških srajc.

In vendar se da tudi drugače, ob povsem turističnem obisku, potrebno je vložiti le nekaj truda pri pripravah in se na dan obiska odpovedati kaki uri spanja. Glede na to, da sem imel priložnost (in privilegij) Taj obiskati že štirikrat vam lahko vsaj malo pomagam pri pripravah na foto obisk. Najbolj NEprimeren čas za fotkanje je seveda ob močni, bleščeči opoldanski svetlobi, ko je celoten kompleks tudi natrpan s stotinami obiskovalcev. Če vsaj malo poznate urnike turističnih agencij (zbujanje, zajtrk, prevoz), z lahkoto ugotovite, da se množice začnejo zgrinjati tam nekje od desete ure naprej. Torej je treba obisk planirati za zgodnje ure.

Taj odpre svoja vrata zjutraj ob šestih in če vstanete dovolj zgodaj, da ste med prvimi obiskovalci vas pričaka tak prizor.

Ker v dolžini dneva med letnimi časi ni takih drastičnih razlik kot pri nas, boste sončni vzhod verjetno lahko pričakali ob mavzoleju. Le decembra in januarja je velika verjetnost, da bo sonce večji dan zakrivala gosta megla.

Ob dviganju sonca se barve hitro spreminjajo in splača se narediti več posnetkov z iste lokacije, saj bodo rezultati povsem različni. Če imate potrebno znanje, poskusite tudi z različnimi nastavitvami – odpiranje/zapiranje zaslonke, različne ISO in vrednosti za barvno temeperaturo.

Brez širokokotnega objektiva bo Taj težko zajeti v celoti, a ne obupajte, gre tudi z združevanjem posameznih delov (fotk) v t.i. panoramo. Z malce vaje niti ne potrebujete stativa. Ta panoramska fotka je narejena iz dvanajstih sličic, brez uporabe stativa.

Še ena panorama brez stativa. No, stativ je tako ali tako na seznamu prepovedanih predmetov – pred vstopom ročno pregledajo vas in vašo prtljago, zato pazite, da nimate pri sebi nobenih prepovedanih stvari

Tudi, ko se začnejo nabirati množice obiskovalcev lahko še vedno naredite "drugačno" fotko. Ob močnejšem soncu (nekje od desete in tja do šestnajste ure) pa je treba vedeti, da se od belega marmorja odbije veliko svetlobe in fotke, ob avtomatskih nastavitvah, ne bodo pravilno osvetljene. Potrebna bo korektura osvetlitve, morda celo za več kot +1 (overexposure).

Ne glede na svetlobo, letni čas, množice obiskovalcev, itd. pa lahko vedno naredite kako mini slikovno zgodbo.

Še pred kakim letom se je dalo z druge strani, kjer se Taj odseva v reki Yamuni, narediti res lepe fotke.

A zaradi terorističnih groženj so Indijci ob rečnem bregu postavili ograje iz bodeče žice in številni vojaki pazijo, da ne bi kdo iskal luknje v pravilih in ograji.

 


 

POTOVALNI DOKUMENTI
viza (potni list, izpolnjen obrazec, dve fotografiji), Veleposlaništvo Indije v Ljubljani (www.indianembassy.si), turistična viza z veljavnostjo pol leta 50€

KAKO DO TJA, KAKO TAM
letalski prevoz iz Ljubljane – Turkish, AirFrance, Lufthansa, Aeroflot, Swiss)

Delhi – Agra

letalski prevoz traja manj kot uro, a zaradi dodatno porabljenega časa pred vkrcanjem in po prihodu (prevoz z letališča do mesta), nenazadnje tudi zaradi pogostih zamud in odpovedi, je bolje izbrati drug način prevoza

vsak dan med mestoma vozi več kot trideset vlakov, z različnim udobjem in različno hitrostjo – v najboljšem primeru boste na udobnem sedežu v Agri v manj kot dveh urah, v najslabšem pa na leseni klopi (ali stoje med množico domačinov) trpeli skoraj pet ur (cena enosmerne vozovnice: od 2€ do 7€ )

kljub novi (hitri) cesti pa vožnja z avtobusom traja vsaj štiri ure, s taxijem par minut manj,  tako da je odločitev za cestni prevoz smotrna edino v primeru, da ne dobite želene karte za vlak

Agra – Taj Mahal

parktično kjerkoli v mestu najdete prevoz v obliki motorikše ali kolesarske rikše, pazite le, da se za ceno prevoza dogovorite vnaprej

CENE
plastenka vode v trgovini: 0,25 €
CocaCola v restavraciji: 0,30-0,40 €
čaj na ulici: 0,10 €
kosilo (lokalna hrana): 1-1,60 €
kosilo (pizza/pasta): 3 €
prenočišče – soba (WC, AC, TV): 12+ €
prenočišče – soba (WC): 5-10 €

TAJ MAHAL
Taj je odprt vsak dan od 6:00 do 19:30, razen petka, ko je zaprt
Južni vhod odprejo šele ob 8:00, glavni (zahodni) pa je ob vikendih in praznikih zelo oblegan – zaradi temeljitih kontrol ste v vrsti lahko tudi več ur; manj gneče je ob vzhodnem vhodu.

Vstopnina za neindijske državljane je 750 INR (cca. 11€), vstopnico dobite ob vhodu in velja za enkratni obisk.

Prinašanje hrane in pijače (razen plastenke vode, ki jo dobite ob nakupu vstopnice) v kompleks ni dovoljeno, priložnost za obrok/pijačo je šele ob izhodu, kjer je v četrti Taj Ganj nekaj "restavracij".

Komentarji